La propera cita a l’Auditori Nacional serà amb la banda de rock català Komanem. Amb quinze anys de trajectòria, lamenten que als cartells dels festivals locals sempre hi hagi els mateixos noms. Reivindiquen la promoció de grups que fan música en català.

Komanem porta quinze anys fent rock en català, però troba que als cartells dels festivals locals sempre hi ha els mateixos. Alcen la veu per molts grups que estan en la mateixa situació, que es valori i promocioni el que se subvenciona i que la llengua sigui un factor a tenir en compte a l’hora de parlar de la música del país.

Fa uns dies que els Komanem preparen el concert del 3 de febrer a l’Auditori Nacional. L’han buscat per tenir la merescuda oportunitat de presentar el segon disc de la banda, ‘Nits en blanc’. El vocalista i baixista de la banda, Jordi Díaz, avança que “el volem presentar com cal i es mereix, no? El vam presentar a Catalunya però en aquest país no hem pogut fer-ho, no hem tingut l’oportunitat”.

Lamenten que tot i haver rebut subvencions del ministeri de Cultura, els programadors nacionals no els acompanyen en la voluntat de promocionar les bandes locals i la professionalitat que se’ls suposa. “Desmuntar tot això que veieu aquí per dos cents euros no val la pena. Sí que hi ha catxets alts però sempre són pels mateixos. Que es mogui més i que no sempre es vegin les mateixes cares que és vergonyós” assegura el bateria Jordi Solé

I perquè Andorra és un país que vol promocionar el català i els Komanem “cantem en català, pensem en català i fem tot en català… doncs que tinguéssim més sortida a les festes majors, que tinguéssim més visibilitat“, conclouen. 

Un cop hagin fet el concert a Ordino es posaran de ple en el tercer disc que vol ser una evolució més dura del rock que porten per bandera i que volen treure per Sant Jordi. Una evolució que el guitarra Joao Cruz resumeix així: “Vam començar a experimentant un rock més pesat, al segon es va assumir i al tercer ens n’anem al metal“. 

Komanem promet seguir als escenaris, on els demanin, per tocar perquè la seva passió per la música en català va amb quinze anys d’històriamusical del país. 

Informa: Rosa Alberch 

Imatges: Sergi Linares